Rolluik zelf plaatsen?

Ga je rolluiken aanschaffen, dan heb je de mogelijkheid om het gehele proces uit handen te geven. Je schakelt dan één leverancier in die de rolluiken komt opmeten, leveren, plaatsen en die eventueel de nazorg voor je uit handen neemt. Het is ook mogelijk om enkele van deze werkzaamheden zelf te doen. Hiermee bespaar je geld maar kies je wel voor een lastigere optie. In het geval van rolluiken kun je ze zelf opmeten, plaatsen en onderhouden.

> Zelf opmeten of uitbesteden?

Het zelf opmeten van je rolluiken is niet erg moeilijk, maar het is essentieel dat je dit goed doet. Bestel je de maten verkeerd, dan zal je rolluik niet passen en moet jij de financiële consequenties dragen. Het is erg belangrijk dat je dus de meetinstructies van de leverancier op de millimeter volgt. Hierbij moet je rekening houden met de maten waarom ze vragen, met de montagemethode en moet je volledig op de hoogte zijn van de andere terminologie die hierbij komt kijken. Als je niet zeker bent, lees en meet dan nogmaals of vraag iemand om hulp. Het is beter om je uitkomsten meerdere malen te controleren dan afmetingen door te geven waarover je twijfelt. Wil je complete zekerheid, dan besteed je het opmeten uit. Wordt er dan een fout gemaakt, dan ben jij hier verder niet verantwoordelijk voor.

> Zelf plaatsen of uitbesteden?

De meeste rolluiken kun je prima zelf plaatsen. Je moet dan wel beschikken over aardig wat doe-het-zelf ervaring. Ook heb je het juiste gereedschap nodig. Je moet namelijk gaten boren in de buitenmuur of het kozijn. Heb je een elektrisch rolluik gekocht, dan is het ook handig als je verstand hebt van elektra. En zorg ervoor dat er altijd iemand bij de hand is die je kan helpen bij het vasthouden van het rolluik. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van het rolluik en als het goed is heb je die al bepaald tijdens de bestelling. De meest gemakkelijke manieren om dit te doen zijn door het rolluik tegen de gevel aan te monteren of tegen het kozijn aan tussen de gevel in. Ook zijn er rolluiken beschikbaar die je binnen installeert. Waar je wel rekening mee moet houden is dat veel leveranciers logischerwijs een beknoptere garantie zullen geven over rolluiken die zij niet zelf hebben geïnstalleerd. Het zou niet terecht zijn dat zij een fout van jou gratis moeten corrigeren.

> Zelf onderhouden of uitbesteden?

Een goed onderhouden rolluik gaat langer mee. Dit is ook vanzelfsprekend omdat de bewegende delen op den duur gaan slijten, omdat vuil en aanslag schade kunnen aanrichten en omdat motoren een bepaalde levensduur hebben. Er zijn onderdelen van het onderhoud van je rolluiken die je prima zelf op kunt pakken. Je kunt ze gemakkelijk twee keer per jaar reinigen met sopje, een zacht schoonmaakmiddel en een doek. Heb je rolluiken die handmatig worden bediend, dan kun je de bewegende delen zelf smeren en de rubbers schoonmaken en invetten. Heb je echter elektrische rolluiken die worden bediend met een schakelaar en een motor, dan kan een onderhoudscontract een optie zijn. De specialist komt dan periodiek langs, zal kijken naar de motor en het bedieningssysteem en zal versleten kleine onderdeeltjes vervangen. Dit zijn werkzaamheden die je zelf niet gemakkelijk doet.