Veelgestelde vragen over rolluiken

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over rolluiken.

Vraag 1) Wat zijn de minimum- en maximumafmetingen?
Natuurlijk verschilt het antwoord op deze vraag per rolluikleverancier enigszins. Ook kun je als je maatwerk kiest de meest vreemde maten laten uitvoeren. Kijken we enkel en alleen naar de standaardafmetingen dan kun je erop rekenen dat je een rolluik kunt bestellen vanaf 85 centimeter breed en 50 centimeter hoog. De maximale afmetingen liggen rond de 3,5 meter breed en 2,1 meter hoog.

Vraag 2) Hoe lang gaan rolluiken mee?
De levensduur van rolluiken is natuurlijk ook een belangrijk aspect waarmee je rekening houdt bij de aankoop. Gemiddeld gezien kan een rolluik makkelijk 15 jaar meegaan, maar je kunt deze levensduur zelf verlengen door bepaalde handelingen te doen en beslissingen te maken. Zo is het mechanisme van een rolluik met een handmatige bediening veel simpeler dan een elektrisch rolluik en zal deze daarom langer meegaan. Ook kun je de levensduur van je rolluik verlengen door deze periodiek te laten onderhouden. En aangezien rolluiken die binnenshuis zijn gemonteerd worden beschermd tegen de weersomstandigheden, gaan deze vaak ook langer mee dan rolluiken die gemonteerd zijn tegen de gevel.

Vraag 3) Kan ik de rolluiken zelf monteren?
Bij de meeste rolluikleveranciers krijg je de optie om de rolluiken inclusief of exclusief montage te bestellen. Kies je ervoor om de rolluiken zelf te monteren, dan krijg je hier van kwalitatieve leveranciers een uitgebreide handleiding bij. Dit is voor een ervaren doe-het-zelver niet moeilijk, maar het is wel een zware klus en een klus die je beter niet alleen doet. Een ander aandachtspunt waarmee je rekening moet houden wanneer je de rolluiken zelf installeert is dat het mogelijk is dat dan je garantieregeling (gedeeltelijk) komt te vervallen.

Vraag 4) Heb ik voor rolluiken een omgevingsvergunning nodig?
Door rolluiken te plaatsen aan de buitenkant van je woning zal je het straatbeeld veranderen. Daarvoor moet je bij sommige gemeentes een vergunning aanvragen. Vergunningsvrij zijn rolluiken die binnen worden gemonteerd of die niet grenzen aan een openbaar toegankelijk gebied. In andere situaties is het mogelijk dat je wel een vergunning nodig hebt. Dit vraag je simpelweg na bij je gemeente, omdat dit per regio verschilt.

Vraag 5) Hoeveel onderhoud heeft een rolluik nodig?
Rolluiken hebben weinig onderhoud nodig. Als ze zijn bevestigd aan de buitenkant van je woning, kun je ze beschermen door ze regelmatig schoon te maken. Dit doe je 2 keer per jaar met een zachte doek of spons. Het is belangrijk dat je geen chemische en agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook de binnenkant van het rolluik maak je zo gemakkelijk schoon. Daarnaast is het goed om het rolluik met een kunststof was te behandelen indien van toepassing. Ook kun je overwegen om een paar jaar na de aanschaf te beginnen met het inplannen van onderhoud door een extern bedrijf. Deze kunnen de rolluiken goed afstellen, de belangrijke onderdelen smeren en eventueel versleten onderdelen vervangen. Hiermee kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

Gratis tot 5 offertes vergelijken?

De prijzen van nieuwe rolluiken kunnen aanzienlijk verschillen per aanbieder. Wij raden je daarom aan om eerst meerdere offertes van rolluikbedrijven te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op je aankoop besparen.

Vind rolluikbedrijf

Rolluik

Rolluiken voor je woning en je winkel- of kantoorpand hebben vele voordelen. Ze houden zonlicht tegen, zijn inbraak- en brandwerend en isoleren goed.


Tips

> Een aantal aandachtspunten
> Bekijk ook deze checklist


Advies?

Vraag gratis offertes op en laat je adviseren door lokale rolluikbedrijven.


Copyright 2018 © Alle rechten voorbehouden